70-річчя члена-кореспондента НАН України А.І. Вовка

Анотація

7 січня 2022 р. виповнюється 70 років директору Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В.П. Кухаря НАН України доктору хімічних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України Андрію Івановичу Вовку. У 1974 р. А.І. Вовк закінчив хімічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З часу створення Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В.П. Кухаря НАН України (1987 р.) постійно працює в ньому. З 1999 р. очолює відділ механізмів біоорганічних реакцій, у 2000 р. став заступником директора з наукової роботи, з 2013 р. є директором Інституту.

А.І. Вовк — відомий вчений у галузі біоорганічної хімії. Його наукові інтереси пов’язані з механізмами реакцій, хімією фізіологічно активних природних і синтетичних речовин, пошуком і конструюванням нових потенційно біоактивних сполук та встановленням зв’язку між їх структурою і активністю. Основні роботи А.І. Вовка і створеної ним наукової школи присвячені вивченню механізмів біоорганічних перетворень вітаміну В1 та його структурних аналогів, дослідженню біоактивності нових гетероциклічних і фосфороорганічних сполук, створенню інгібіторів терапевтично важливих ферментів. А.І. Вовк запропонував нові підходи до дизайну потенційно біоактивних сполук на основі природних і синтетичних скафолдів. Виконані пріоритетні дослідження відкривають нові можливості для інгібування деяких протеїнтирозинфосфатаз, оксидоредуктаз, трансфераз та інших ферментів.

А.І. Вовк — автор понад 280 наукових робіт, серед яких більш як 140 статей у фахових вітчизняних та зарубіжних виданнях, а також 16 патентів України та 5 розділів у монографіях, дві з яких підготовлено за його редакцією. Він є головним редактором журналу «Ukrainica Bioorganica Acta», членом редколегій інших наукових журналів. А.І. Вовк постійно працює з аспірантами, підготував 10 кандидатів та одного доктора наук. Упродовж тривалого часу він успішно організовує виконання багатьох науково-дослідних та науково-організаційних робіт.

Наукова спільнота, колеги і друзі щиро вітають Андрія Івановича з ювілеєм і бажають йому довгих років життя, щастя, міцного здоров’я та нових досягнень у науковій діяльності.

Downloads

Опубліковано

2022-01-29

Як цитувати

70-річчя члена-кореспондента НАН України А.І. Вовка. (2022). Вісник НАН України, (1), 102. вилучено із http://visnyk-nanu.org.ua/ojs/index.php/v/article/view/220