75-річчя члена-кореспондента НАН України В.Ф. Рєзцова

Анотація

Відомий вчений у галузі відновлюваної енергетики заступник директора з наукової роботи Інституту відновлюваної енергетики НАН України, лауреат премії ім. Г.Ф. Проскури НАН України, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Федорович Рєзцов народився 10 квітня 1947 р. в с. Кушмурун Кустанайської області (Казахстан). У 1971 р. після закінчення Харківського авіаційного інституту його було направлено на роботу до КБ «Хімавтоматика» (м. Воронеж), де він займався теплогідравлічними розрахунками збірок з виділенням тепла, уповільнювача, відбивача і захисту атомних реакторних установок для двигунів космічного призначення з водневим робочим тілом.

Становлення В.Ф. Рєзцова як науковця відбувалося в колективі Інституту електродинаміки НАН України (1973—2003 рр.), де він навчався в аспірантурі, а потім послідовно обіймав посади молодшого наукового співробітника, старшого наукового співробітника, завідувача відділу, керівника відділення комплексних енергетичних систем з відновлюваними джерелами енергії. У 1977 р. В.Ф. Рєзцов захистив кандидатську, а в 1986 р. — докторську дисертацію під керівництвом академіка НАН України А.К. Шидловського. У 1995 р. його було обрано членом-кореспондентом НАН України.

В.Ф. Рєзцов одержав низку фундаментальних та прикладних результатів з дослідження процесів перетворення енергії відновлюваних джерел і розроблення на цій основі енергетичного обладнання відновлюваної енергетики. З 1987 р. він працює в галузі відновлюваної енергетики, приділяючи особливу увагу розвитку теорії процесів перетворення енергії на основі ідей синергетики. У цьому напрямі В.Ф. Рєзцов спільно з колегами розвинув теорію нелінійного формування просторово-неоднорідних структур у нелінійно пов’язаних процесах.

Творчий доробок В.Ф. Рєзцова становить 327 наукових праць, у тому числі 8 монографій, 14 патентів і 8 стандартів України.

Колеги сердечно вітають Віктора Федоровича з ювілеєм і бажають йому міцного здоров’я, творчого довголіття та нових наукових здобутків.

Downloads

Опубліковано

2022-04-27

Як цитувати

75-річчя члена-кореспондента НАН України В.Ф. Рєзцова. (2022). Вісник Національної академії наук України, (4), 96. вилучено із http://visnyk-nanu.org.ua/ojs/index.php/v/article/view/2022-4-16