Вісник НАН України. 2014. № 8. С. 3-10.

ІЗ ЗАЛИ ЗАСІДАНЬ ПРЕЗИДІЇ НАН УКРАЇНИ
4 червня 2014 року

Актуальні проблеми науково-технічного супроводу безпечного функціонування та розвитку ядерно-енергетичного комплексу України (доповідач — член-кореспондент НАН України В.М. Воєводін)

Про внесення змін до цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Комплексний моніторинг, оцінка та прогнозування динаміки стану морського середовища та ресурсної бази Азово-Чорноморського басейну в умовах зростаючого антропогенного навантаження та кліматичних змін» на 2013—2015 рр. (доповідач — академік НАН України П.Ф. Гожик)

Про нагородження відзнаками НАН України та Почесними грамотами НАН України і Центрального комітету профспілки працівників НАН України (доповідач – член-кореспондент НАН України В.Л. Богданов)

Кадрові та поточні питання

Перед початком засідання академік НАН України Б.Є. Патон вручив державні нагороди України групі провідних учених НАН України.

На засіданні Президії HAH України 4 червня 2014 р. члени Президії HAH України та запрошені заслухали наукову доповідь директора Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства та технологій Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» члена-кореспондента НАН України Віктора Миколайовича Воєводіна на тему «Актуальні проблеми науково-технічного супроводу безпечного функціонування та розвитку ядерно-енергетичного комплексу України» (див. докладніше). За даними МАГАТЕ, сьогодні в 30 країнах світу налічується 194 атомні електростанції, на яких працює 436 ядерних реакторів. 17% загального світового виробництва електроенергії припадає на атомну енергетику. В Україні експлуатується 4 АЕС з 15 діючими ядерними енергоблоками, які забезпечують близько половини загального обсягу виробництва електроенергії в країні. З огляду на значущість атомної енергетики, науково-технічний супровід ядерно-енергетичного комплексу України є надзвичайно важливим і потребує якісного та кількісного поліпшення. Основними напрямами науково-технічного супроводу є безпечність експлуатації наявних в Україні реакторів; діагностика та модернізація енергоблоків; подовження ресурсу корпусів реакторів і основного обладнання; неруйнівний контроль і ремонт обладнання АЕС; підвищення ефективності використання ядерного палива; стратегія поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом; захист навколишнього середовища від впливу АЕС; дослідження з питань розроблення реакторних установок нового покоління; підготовка науково-технічного персоналу. Повний текст (PDF)