90-річчя академіка НАН України О.С. Онищенка

Автор(и)

  • . .

Анотація

17 березня виповнюється 90 років відомому вченому в галузі філософії, культурології та соціальних комунікацій, організатору науки доктору філософських наук, професору, академіку НАН України Олексію Семеновичу Онищенку.

Вихованець Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, О.С. Онищенко більш як 60 років віддав служінню вітчизняній науці. Його наукове зростання відбулося в 60—70-х роках ХХ ст. в академічному Інституті філософії. У 80-х роках він утвердився як вчений-соціогуманітарій широкого профілю. Йому належить помітний внесок у вивчення проблем духовної культури, змін світоглядних орієнтирів і способу життя, еволюції масової свідомості під впливом процесів науково-технічної революції.

Найбільшою мірою талант О.С. Онищенка розкрився в роки незалежності України. Очолюючи з 1992 по 2013 р. Національну бібліотеку України імені В.І. Вернадського, він теоретично обґрунтував і реалізував у ній принципово нову концептуальну модель бібліотеки ХХІ ст., як інфополісу — науково-дослідного, інформаційного, видавничого й культурно-освітнього комплексу, діяльність якого спрямована на забезпечення на сучасних технологічних засадах потреб науки, освіти й культури, підтримку інноваційного розвитку. Обіймаючи з 1998 по 2015 р. посаду академіка-секретаря Відділення історії, філософії та права НАН України, О.С. Онищенко зробив вагомий внесок у розбудову творчого потенціалу академічної науки, спрямування його на дослідження найбільш актуальних проблем розвитку України як суверенної європейської держави.

Діяльність О.С. Онищенка відзначено орденами князя Ярослава Мудрого ІІІ, ІV та V ступенів, орденом «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, іншими державними нагородами, а також Золотою медаллю НАН України імені В.І. Вернадського (2019), він є лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, заслуженим діячем науки і техніки України, членом Європейської академії наук, мистецтв і літератури.

Наукова громадськість, колеги та численні учні щиро вітають Олексія Семеновича — вченого, відданого патріота Батьківщини, людину високої громадянської доблесті — з ювілеєм, бажають йому плідного довголіття, творчих здобутків і наснаги.

Downloads

Опубліковано

2023-03-15

Як цитувати

., . (2023). 90-річчя академіка НАН України О.С. Онищенка. Вісник НАН України, (3), 93. вилучено із http://visnyk-nanu.org.ua/ojs/index.php/v/article/view/2557