75-річчя члена-кореспондента НАН України В.О. Ямпольського

Анотація

14 червня виповнилося 75 років відомому фізику-теоретику, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, члену-кореспонденту НАН України Валерію Олександровичу Ямпольському.

В.О. Ямпольський народився у Харкові. Після закінчення в 1967 р. Харківського державного університету ім. О.М. Горького працював у Донецькому фізико-технічному інституті АН УРСР. З 1969 р., після закінчення аспірантури під керівництвом видатного теоретика Е.А. Канера, працює в Інституті радіофізики та електроніки ім. О.Я. Усикова НАН України. У 2001–2019 рр. очолював відділ теоретичної фізики, нині – головний науковий співробітник цього відділу.

В.О. Ямпольський – визнаний фахівець у галузі теоретичної фізики і радіофізики твердого тіла. Важливим напрямом його діяльності є вивчення нелінійних електромагнітних явищ у різноманітних середовищах і наноструктурах, виявлення сильних нелінійних особливостей електромагнітних властивостей металів. Виконано дослідження жорстких надпровідників та ефекту Казимира у металічних плівках. В останні роки проведено перспективні роботи з вивчення шаруватих надпровідників, у яких спостерігається т. зв. внутрішній ефект Джозефсона. Передбачено можливість поширення поверхневих електромагнітних хвиль на межі таких надпровідників, досліджено низку нових нелінійних явищ у терагерцовому діапазоні частот.

За результатами досліджень В.О. Ямпольського було опубліковано більш як 400 робіт, серед них 2 монографії і понад 200 статей.

В.О. Ямпольський читає курс квантової механіки у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, керує семінарами в ІРЕ ім. О.Я. Усикова НАН України та ХНУ ім. В.Н. Каразіна, підготував 2 докторів наук, 10 кандидатів наук, призерів МАН. Учні Валерія Олександровича успішно працюють у науковій сфері по всьому світі – у США, Мексиці, Іспанії, Великій Британії, Ізраїлі та ін.

Наукова громадськість щиро вітає Валерія Олександровича з ювілеєм і бажає йому міцного здоров’я, щастя та нових творчих звершень.

Downloads

Опубліковано

2021-06-22

Як цитувати

75-річчя члена-кореспондента НАН України В.О. Ямпольського. (2021). Вісник НАН України, (6), 123. вилучено із http://visnyk-nanu.org.ua/ojs/index.php/v/article/view/105