Вісник НАН України. 2015. № 2. С. 103.

60-річчя члена-кореспондента НАН України О.П. СОЛДАТКІНА

Відомий учений у галузі біотехнології, доктор біологічних наук (1999), професор (2004), член-кореспондент НАН України (2012) Олексій Петрович Солдаткін народився 25 лютого 1955 р. у с. Кам’янече Новоархангельського району Кіровоградської області в сім’ї селянина. Після закінчення в 1978 р. Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка постійно працює в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України, пройшовши шлях від інженера до завідувача лабораторії (2004). У 1996 р. йому було присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки.

Основним напрямом наукової діяльності О.П. Солдаткіна є аналітична біотехнологія, а саме: розроблення і створення біосенсорів, новітніх аналітичних систем на основі електрохімічних та оптичних перетворювачів. Він є автором понад 400 наукових праць, присвячених біосенсорам, зокрема 210 статей (з них 106 – у міжнародних журналах) і 27 вітчизняних та зарубіжних патентів. Результати його наукових досліджень було неодноразово представлено як пленарні доповіді на українських і міжнародних форумах. Під його керівництвом підготовлено і захищено 8 кандидатських дисертацій, готуються до захисту 3 кандидатські та 1 докторська дисертації.

Упродовж 1995–1997 рр. Олексій Петрович читав лекції студентам École Centrale de Lyon (Франція). З 2002 р. він викладав на біологічному факультеті, а з 2010 р. працює на кафедрі молекулярної біотехнології та біоінформатики Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Його наукову і педагогічну діяльність відзначено грамотою Міністерства освіти і науки України (2003) та званням «Відмінник освіти України» (2004).

О.П. Солдаткін є не лише фахівцем високого класу, а й доброю, чуйною, порядною людиною з чітко вираженою громадянською позицією. Колеги, учні та друзі сердечно вітають його з ювілеєм і зичать міцного здоров’я, нових творчих задумів і здобутків.